Ajankohtaista

Julia Widgrén (1842–1917)

Työryhmämme tekee taiteen ja tieteen yhdistävää tutkimusta vaasalaisesta valokuvaajasta Julia Widgrénistä. Keräämme kaikenlaista aineistoa ja tietoa, joka liittyy Julian elämään. Pienetkin tiedonmuruset auttavat meitä eteenpäin. Jos omistat Julian kuvia tai tiedät hänestä jotain, ota rohkeasti yhteyttä.

Hankkeen tuloksena syntyy kirja ja näyttely, joissa yhdistyvät nykytaide ja historiantutkimus. 

Julia-työryhmän kokoonpano:

Anne Puumala, toimittaja

Heta Kaisto, taidehistorioitsija

Hanna Koikkalainen, valokuvataiteilija

Hanneriina Moisseinen, sarjakuvataiteilija

Anne-Mari Ahonen, graafikko, taiteilija

Yle Pohjanmaan tekemä juttu Vaasassa järjestetystä Julia Widgrén-illasta:

https://svenska.yle.fi/a/7-10041731

/// /// ///

/// /// ///

GALLERIA ROIKKA – Hanna Koikkalainen — Sodasta, rauhasta ja linnuista 29.6.–22.7.2023

Taidekeskus Itä
Valtakatu 66, Lappeenranta

ti-pe 11-17
la 11-14

/// /// ///

/// /// ///

Patoan metsästä majan / Etelä-Karjalan taiteilijaseuran uudet jäsenet /

Taidekeskus Itä 24.11-22.12.2022

Hanna Koikkalainen //// Maasta, työstä ja ruuasta – Kuvia ihmisistä ruuantuotannon äärellä

Konstrundan 3.-4.9.2022 Avoimet ateljeet klo 11-17

Tervetuloa Imatran Taiteiden talolle ( Telkänkatu 2)

Esillä taidetta ja teepannu kuumana vieraita varten.

Emmi Kuittinen & Ikuisen ikävän orkesteri

”Laulu arkuntekijälle” musiikkivideo on valmis!

Video löytyy osoitteesta: https://www.youtube.com/watch?v=9GuBoWU-_xQ

Konstrundan 2021 Avoimet ateljeet koko Suomessa 4.-5.9.2021

Tervetuloa tutustumaan työhuoneelleni 4.-5.9.2021 klo 11-17.

Lisätietoa koko Suomen kohteista: www.konstrundan.fi
Lämpimästi tervetuloa!

Konstrundanin hyväntekeväisyyshuutokauppa kerää varoja Lastensairaalalle. Sieltä on ostettavissa myös yksi valokuvataulu Raja-kirjasta. Huutokauppalista löytyy täältä: https://www.helander.com/fi

Satavuotias yö Lahdessa, Galleria Uusi Kipinässä 15.12.2020-10.1.2021

Valokuvia, ääniä ja esineteoksia Suomen sisällissodasta. Tilassa kuultavissa Pekko Käpin äänimaisema.

Tunnemuseo – Ihmisiä Rauhassa

Lappeenrannan taidemuseon vihreä makasiini 4.6.-4.8.2019. Kulttuurihistoriaa ja kuvataidetta yhdistävä näyttely Rauhan mielisairaalan historiasta. Yhteistyössä valokuvaaja Marleena Liikkasen ja käsikirjoittaja Anu Huttusen kanssa.

Nettinäyttelyyn: https://tunnemuseo.com/

”Piirimielisairaala”, istallaatio pakkopaidoista, Hanna Koikkalainen, 2019,
Tunnemuseo – Ihmisiä Rauhassa

Raja-kirja 

Suomen kirjataiteen komitea valitsi Raja-kirjan vuoden 2016 kauneimmaksi kirjaksi! Kiitos mainiolle yhteistyökumppanille, kirjan graafiselle suunnittelijalle Anne-Mari Ahoselle.

Komitea kuvasi kirjaa näin: ”Valokuvateos henkii harmoniaa ja harkittuja ratkaisuja kannesta alkaen: kluutin sävy osuu harvoin näin kauniisti yksiin kannen kuvan kanssa. Kirja on alusta loppuun ilmava ja rauhallinen. Värikylläisille kuville on annettu tilaa, ja eleetön typografia sallii kuvien kertoa tarinaa omilla ehdoillaan. Kirjan materiaalit tuntuvat käteen miellyttäviltä, ja paperi toistaa värit kauniisti. Kokonaisuus on esineenä virheetön ja kuvakerronnaltaan oivaltava.” 

Satavuotias yö

Suomenlinna-museossa näyttely on auki 6.5.-6.9. 2018 ma-su 10-18.

Soiva valokuvanäyttely ”Satavuotias yö” käsittelee kuvin, sanoin ja äänin Suomen sisällissotaa ja sen kaikuja. Sen keskiössä on sisällissodan kokemuksellisuus, vaietut tunteet, unohdetut yksityiskohdat, pusikoituneet joukkohaudat, aikalaiskuvien katseet ja arkiset muistot. Esillä on muun muassa arkistokuvia, arkistöäänitteitä, esineistöä sekä uusia kuvia tapahtumapaikoilta vuoden 1918 Suomessa. Näyttelytilojen äänimaailman on luonut Pekko Käppi.

Näyttely avautuu ensimmäiseksi kuukaudeksi historiallisen Tenalji von Fersen -rakennuksen 1700-luvun tunnelmallisiin leipomokäytäviin, joihin sata vuotta sitten oli sijoitettu punavankeja. Sieltä se siirtyy kesän 2018 ajaksi Suomenlinna-museon vaihtuvien näyttelyiden tilaan.

Näyttelyn työryhmään kuuluvat Hanna Koikkalaisen lisäksi Satavuotias yö -radioteoksen ohjanneet Heta Kaisto ja Katja Lautamatti, keskustelutilaisuuksista vastaava toimittaja Laura Airola sekä muusikko Pekko Käppi. Sen taustalla on taiteellista työskentelyä, taiteellista tutkimusta ja journalismia yhdistävä hanke ”Hysteeriset oireet: Suomen sisällissodan ylimääräiset liuskat”, joka on saanut tukea Koneen säätiöltä, Taiteen keskustoimikunnalta ja Suomen kulttuurirahaston Uudenmaan rahastolta. Hankkeen tarkoituksena on ollut nostaa esiin arkistojen mikrohistoriallisia ääniä, unohdettuja arkistokuvia, lauluja ja ylimääräisiä liuskoja, joiden ääreen harvoin pysähdytään. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Työväen Arkiston, Kansan Arkiston, Seinäjoen Työväenyhdistyksen, Ilmajoen museon, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran sekä Suomenlinnan hoitokunnan kanssa.

Lisätietoa

Osa näyttelystä on nähtävissä Kaustisen Kansantaiteenkeskuksen galleriatilassa 9.-15.7.2018.
Tervetuloa myös sinne!

Naiset ja sisällisodan kokemus-seminaari ja avajaiset 6.5.2018

Kenen näkökulmasta vuoden 1918 historia on kerrottu, kenen ei? Miksi Suomessa vuonna 1918 toimineita vankileirejä ei kutsuta keskitysleireiksi, ja miksi leirejä ovat tutkineet aiemmin vain miehet? Miten muotitiede eugeniikka ilmeni Suomessa 1918? Onko sadan vuoden takaista inhimillistä kärsimystä mahdotonta ymmärtää tämän päivän yltäkylläisyydestä käsin? Mitä tarkoittaa kansallinen trauma, ja millaisia oireita sellaisesta vaikeneminen aiheuttaa? Voiko sisällissota-krapulaa kärsiä jo vuonna 2018?

Tervetuloa muun muassa näiden kysymysten äärelle. Suomenlinnan museossa tarjolla tuolloin arkistoääniä menneisyydestä, näyttelyavajaiset, musiikkia, sekä sarja puheenvuoroja ja all-female-panel, joissa käsitellään vuotta 1918 muistamisen moraalista, mikrohistoriasta ja feministisestä historiankirjoituksesta käsin. Päivän päätteeksi ensi-iltansa saa Katja Lautamatin ja Heta Kaiston Yle 1 -kanavalle tekemä radioteos.

Puhujina mm. kirjailija Sirpa Kähkönen, tutkijat Ulla-Maija Peltonen, Marjo Liukkonen, Oona Simolin ja Virva Liski.

Samalla avautuu valokuvanäyttely Satavuotias yö Suomenlinna-keskuksella.

Lakkautettu kylä-Kaunialan sotavammasairaalassa toukokuussa 2018

Lakkautettu kylä-konsertti

Anne-Mari Kivimäen Lakkautettu kylä-konsertti Imatran taidemuseolla keskiviikkona 13.9. klo 19.00. Muusikko ja säveltäjä Anne-Mari Kivimäki on koonnut Lakkautettu kylä -konserttiin
ainutlaatuisen 10-henkisen orkesterin. Musiikki kulkee seinälle projisoitujen valokuvien kanssa
yhtä matkaa 1900-luvun alun kuvitteellisista karjalaisista Suistamon illatsuista tämän päivän
valokuvakonserttiin. Konsertissa kuullaan haitari-trancea, sota-ajan suosikkisävelmiä ja karjalan
kielistä arkistomateriaalia. Tervetuloa!

Lakkautettu kylä-näyttely

Hanna Koikkalaisen Lakkautettu kylä ja Hanneriina Moisseisen Kannas-näyttelyt ovat esillä heinäkuussa Joensuun Taidekeskus Ahjossa ja Imatran taidemuseolla 17.8.-16.9.2017. Tervetuloa!

Raja on kirja kokemuksista ja muistoista. Se on matka kahden erilaisen valtion ja kahden erilaisen kulttuurin rajapinnalle. Hanna Koikkalainen on valokuvannut elämää kahden puolen Suomen ja Venäjän rajaa havainnoiden ja taltioiden erilaisia tunnelmia ja tilanteita. Pääosaan nousevat ihmiset. Kuvien lomassa kulkee päiväkirjanomainen teksti, jossa Koikkalainen peilaa lapsuuttaan rajaseudulla siihen, millaisena elämä näyttäytyy nyt 2000-luvulla. 

Kirjaa voi tilata Maahengen verkkokaupasta: http://www.maahenki.fi/tuote/908/raja

Kirjan julkistamistilaisuus on Helsingissä Valokuvataiteen Museolla 25.1.2017 klo 17.30-20. 
Lämpimästi tervetuloa! 
Lisätietoa: https://www.facebook.com/events/1200829173288062/

Näyttely 

Lakkautettu kylä– soiva valokuvanäyttely on esillä kesän 2016 ajan Kinnermäen kylässä Vieljärvellä Venäjän Karjalassa. Kinnermäki on valittu tänä vuonna Venäjän kauneimmaksi kyläksi, joten suosittelen kesäretkeä Kinnermäelle. Kinnermäessä on myös laadukasta majoitus– ja ruokapalvelua.

Lisätietoa Kinnermäestä: http://etnokarjala.ru/fi/kinerma/

Hysteeriset oireet

Vuonna 2016 käynnistyy ”Hysteeriset oireet”-hanke, jossa tutkitaan monitaiteellisesti sisällissodan kokemusta. Monialainen hanke yhdistää tieteellisen tutkimuksen, taiteellisen työskentelyn ja journalismin. Työryhmää kiinnostaa sisällissodan kokemuksen Suomi. Tavoitteemme ei ole kirjoittaa historiaa, vaan kuunnella sitä; nostaa esiin arkistojen mikrohistoriallisia ääniä, unia, väärin muistettuja lauluja ja ylimääräisiä liuskoja, joiden ääreen harvoin pysähdytään. Sisällissodan kokemus heijastuu tähänkin päivään, sekä siihen, että sisällissotaan liittyy arkistoja joita emme tunne, jotka on vaiettu tai ovat vaienneet. Työryhmään kuuluvat Hanna Koikkalainen, Katja Lautamatti, Laura Airola ja Heta Kaisto. 


https://hysteerisetoireet.org/

Lakkautettu kylä kirja

Lakkautettu kylä -kirja on tullut painosta. Kirja sisältä uusia ja vanhoja kuvia Suistamolta sekä tekstiotteita suistamolaisten evakkojen lähdön kokemuksista. Kirjan on taittanut Anna Mattsson Suomi Designista ja tekstiapuna on toiminut Sanna Kangasniemi. Kiitos apujoukoille ja etenkin kaikille haastattelun antaneille. 

Lakkautettu kylä – soiva valokuvanäyttely

Musiikkia ja kuvia Suistamolta

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin perjantaina 11.9.2015 klo 18-20!

Galleria Huuto Jätkäsaari
Tyynenmerenkatu 6, Helsinki

Näyttelyn oheisohjelmaa:

La 12.9. klo 14-15 Lauantaitanssit 

Ke 16.9. klo 19 Lakkautettu kylä -konsertti
To 17.9. klo 19 Lakkautettu kylä -konsertti
Pe 18.9. klo 19 Lakkautettu kylä -konsertti

Konsertin hinnat: lapset, opiskelijat, työttömät, varusmiehet 5€, eläkeläiset 10€, normaali 15€

ENNAKKOLIPPUJEN VARAUS: inka.yliharsila@gmail.com
Ennakkolippujen nouto 30min ennen konsertin alkua.

Näyttely auki ti-su klo 12-17

12.09-27.9.2015

Lakkautettu kylä on soiva valokuvanäyttely, jossa käsitellään lähtemisen ja paikan jättämisen tematiikkaa valokuvan ja musiikin keinoin.